Een goed gesprek met Juf
Gepubliceerd op: 15 september 2009

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen worden dagelijks geconfronteerd met tegenslagen en problemen. En net als voor volwassenen geldt voor kinderen dat ze zich beter voelen als ze daarvoor goede oplossingen kunnen bedenken. Wat dat voor oplossingen kunnen zijn, leren sinds begin dit jaar een paar honderd vijf- tot zevenjarigen op basisscholen in Rotterdam en Den Haag tijdens de zogenaamde Zippy-lessen.

Gemiste kans

Psychologe Marion Panis haalde het door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen internationale trainingsprogramma Zippy’s vrienden naar Nederland. In januari van dit jaar leidde zij samen met psychologen van GGD Rotterdam-Rijnmond de eerste dertig leerkrachten op. Marion: “De meeste leerkrachten vinden het moeilijk om te praten over onderwerpen als verdriet, teleurstelling, ziekte en dood. Dat is zó’n gemiste kans. Wat meer aandacht voor het gevoelsleven van kinderen kan hun psychische gezondheid enorm bevorderen.”

Enorme troost

Marion vertelt over de opvallende resultaten die op de scholen zijn geboekt. Zoals de kleuters in Rotterdam-Zuid die de ruzies in hun buurt probeerden te slechten door erover te praten. Marion: “Geweldig toch? Die kinderen namen wat ze hadden geleerd mee naar huis. Jammer alleen dat de kinderen in hun buurt nog niet van Zippy hadden gehoord en dus geen boodschap hadden aan hun oplossing. Zielig? “Nee hoor,” lacht ze. “In de Zippy-lessen leren ze ook hoe ze met teleurstelling kunnen omgaan!”

Juf Anja is minstens zo enthousiast. In de lerarenkamer vertelt ze waarom. “Ik roep al jaren dat we meer aandacht moeten besteden aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Als kinderen zich goed en gelukkig voelen, kunnen ze alles!”

Dat Zippy daarbij kan helpen, daarvan is Anja overtuigd. “Alle kinderen pikken er wat van mee. Ook de kinderen die zelf niets inbrengen. Er gaat een enorme troost uit van alleen al te horen dat iedereen zich weleens boos of verdrietig voelt.”

Download de publicatie uit Health

Overig Nieuws