Rotterdamse kids beter in evenwicht dankzij Zippy
Gepubliceerd op: 21 januari 2010

Rotterdamse kids beter in evenwicht dankzij Zippy

Hoe kunnen jonge kinderen tegenslagen verwerken zoals scheiding of een sterfgeval? Zippy helpt! Basisscholen Theresia, De Regenboog en De Blijvliet hebben het lesprogramma Zippy’s vrienden geïntroduceerd op hun school en zijn enthousiast. Zippy en zijn vriendjes leren de jongste basisschoolleerlingen (5-7 jaar) om te gaan met alledaagse tegenslagen en problemen, zoals een scheiding, sterfgeval of pesterijen.

Juf Meity Kleijweg van Theresia is enthousiast. “Het is een heel leuk en praktisch programma. De kinderen herkennen de situaties snel en oefenen hoe ze met deze situaties om kunnen gaan.” Zilveren Kruis Achmea sponsort Zippy, omdat hierdoor kinderen die met problemen worden geconfronteerd beter in hun vel komen te zitten.

Het Zippy lesprogramma, dat in Engeland is ontwikkeld, vertelt het verhaal van wandelende tak Zippy met zijn twee kindervriendjes. In alle verhalen komen onderwerpen aan bod die voor kinderen herkenbaar zijn: vrienden maken en verliezen, omgaan met eenzaamheid en afwijzing, omgaan met jaloezie, scheiding, doodgaan, conflicten oplossen en anderen helpen.

“De kinderen leren dat er verschillende manieren zijn om met bepaalde situaties om te gaan en oefenen dat ook. We leren ze zich te durven uiten en hulp te vragen in moeilijke situaties. Ze hebben hierdoor op latere leeftijd minder kans om serieuze emotionele problemen te ontwikkelen” zegt psycholoog Marion Panis, die het programma naar Nederland haalde.

Zippy als eerste in Rotterdam

Vanaf begin 2009 hebben 600 leerlingen en 30 leerkrachten in Rotterdam en Den Haag als eerste de Nederlandse versie van het Zippy-programma kunnen testen, dankzij de sponsors Zilveren Kruis Achmea en Stichting Kinderpostzegels Nederland. Zippy is al eerder in zestien andere landen succesvol geïntroduceerd. Wetenschappelijke studies in Denemarken en Litouwen tonen aan dat Zippy-kinderen beter samenwerken, meer voor zichzelf opkomen, zich beter inleven in anderen en minder probleemgedrag vertonen.

“De Nederlandse pilot is onlangs ook met succes afgerond en zal in 2010 breder worden uitgezet. Wij dragen er graag aan bij dat kinderen beter in hun vel komen te zitten. Het meest bekend zijn onze projecten op het gebied van sport, voeding en fysieke gezondheid, zoals ‘IK Lekker fit!?’, maar een project als Zippy’s vrienden is minstens zo belangrijk”, vertelt Christine Rompa, woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea.

Bron: De Echo

Overig Nieuws