Stimuleer en complimenteer uw kind als het anderen positief benaderd, bijvoorbeeld door te delen, te helpen, iets aardigs te zeggen, een ander kind uit te nodigen om te komen spelen of een aardigheidje aan een ander te geven.

Dwing uw kind in geval van ruzie of een conflict om mee te helpen zoeken naar een oplossing. Vraag uw kind naar concrete suggesties en verzeker uzelf ervan dat uw kind de uiteindelijke oplossing begrijpt.

Als u voor uw kind een feestje, een uitstapje, een voetbalwedstrijd of iets anders leuks organiseert, stel uw kind dan voor dat het ook een nieuwe vriend of vriendin uitnodigt. Bijvoorbeeld een kind dat pas in de wijk is komen wonen en/of nieuw is op school.

Als uw kind zich zorgen maakt omdat het van school of groep moet veranderen, oefen dan met uw kind manieren om gesprekjes aan te knopen en vrienden te maken. Daarmee vergroot het kind zijn verbale mogelijkheden en ideeën en krijgt het meer zelfvertrouwen.

Ook kinderen raken vrienden kwijt. Probeer met een van onderstaande activiteiten uw kind te helpen manieren te vinden om nieuwe vrienden te maken.

Spelletjes en Activiteiten bij Vriendschappen

Download spelletjes en activiteiten bij het thema Vriendschappen